Followers

Friday, 14 September 2012

~ SaHaBaT SePeRJuAnGaN ~

Kecanggihan hari ni ada kala nya membawa kepada kebaikan tapi masa yang sama, ia juga membawa kepada kemudratan.  Adakah anda berasa bertuah/beruntung  apabila   seseorang   teman menghantar sesuatu mesej yang baik dari segi agama mahu pun dari segi kehidupan.  Sesuatu yang mungkin dapat membentuk sahsiah peribadi anda menjadi muslim yang sempurna. Atau pun sekadar membaca sambil lalu tanpa mengambil sebarang aktibar dari apa yang telah diperingatkan atau yang telah disampai kan. Sungguh rugi jika anda tergolong dari golongan ini.  Pernah kah anda terfikir, apabila seseorang teman menghantar sesuatu yang baik tetapi anda membalasnya dengan sesuatu benda yang mempersendakan.

Tidakkah anda merasa malu, seseorang teman mengingatkan anda pada sesuatu yang kebaikan, sedangkan anda membalasnya dengan sesuatu yang berunsur keburukan dan melukakan hati. Mungkin anda beranggap ia sekadar keseronokkan. Tetapi anda harus ingat, kebaikan seharusnya dibalas dengan kebaikan, bukannya sesuatu yang mempersendakan. Mungkin keseronokkan yang anda rasa, anda mahu ia berkongsi bersama. Tapi adakah anda yakin, yang  teman anda sependapat dengan gaya hidup anda.

- Teman yang baik adalah teman yang saling nasihat menasihati ke jalan kebaikan.


- Teman yang baik adalah pendengar yang setia bagi permasalahan teman nya.- Teman yang baik adalah teman yang membawa kebaikan dalam agama dan kehidupan- Teman yang baik adalah teman yang sentiasa bersedih dan gembira bersama

- Teman yang baik akan selalu memdoakan sesuatu yang baik untuk temannya

- Teman yan baik tidak akan menyakiti hati temannnya

- Teman yang baik sentiasa bermanis muka terhadap temannya

- Teman yang baik tidak akan memceritakan keburukkan temannyaMungkin anda boleh mencari seramai mana kawan. Tetapi  anda lupa, anda akan rasa payah untuk mencari seorang teman yang mampu bersedih bersama-sama, di saat anda memerlukan.

Hargailah teman yang mampu memberi anda kebaikan.


Sayangilah ia selagi mana ia menyayangi anda


Kasihilah ia selagi mana ia mengasihi anda


Dengarlah nasihat nya, selagi mana tidak melanggar batasan agama


Dampingilah ia, mungkin ia dalam kesusahan.


Bertemu dan berpisah biarlah kerana ALLAH

Ukhwah yang dibina antara teman, Biarlah seperti seutas tasbih,
Ada awal,  Tiada penghujungnya, 
Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA.

YA ALLAH...jadikanlah aku seorang muslimah...mukminah...mujahidah..dan seorang anak,isteri & ibu yg solehah....jadikanlah aku salah satu bidadari di syurga nanti......Amin...

No comments: