Followers

Friday, 5 September 2014

~ 60 Tip MenJaDi IsTeRi CaNTiK & SoLeHaH ~

WANITA adalah kunci kebaikan kepada sesuatu ummat. Wanita bagaikan batu bata yang berperanan membangunkan generasi yang bernama manusia. Apabila kaum wanitanya baik, maka baiklah suatu generasi tersebut dan begitulah sebaliknya. Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki dan sekaligus memelihara keseimbangan ciptaan Allah. Maka Rasulullah SAW memartabatkan kaum wanita sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Nabi bersabda :

“Dunia ini penuh dengan perhiasan dan perhiasan  yang paling indah adalah wanita yang solehah” (Hadis riwayat Muslim)

Hadis ini jelas menunjukkan betapa Islam memandang tinggi akan kedudukan wanita. Dalam al-Quran, wanita digambarkan seperti berikut :

1. Wanita dianggap sebagai fitnah dan musuh, andainya dia tidak dididik, diasuh dan dibentuk menurut acuan Islam.


2. Wanita juga adalah ujian kepada seseorang lelaki dalam mencari kebahagiaan dan kesejahteraan hidup.


3. Wanita adalah anugerah Ilahi yang istimewa kepada lelaki yang mendambakan kemesraan dan kebahagiaan hidup dunia dan akhirat.

Aspek keagamaan dalam diri seseorang isteri menjadi penentu kepada rumah tangga yang bakal dibina dan dibentuk. Agama adalah ramuan terbaik yang boleh melenturkan peribadi seseorang individu, menghiasi diri dengan akhlak terpuji, mengisi minda dan hati dengan penuh keimanan dan ketakwaan serta membimbing ke arah kehidupan yang diredhai Ilahi…Insya Allah….semoga bermanfaat untuk semua….jazakallah… No comments: